Imprimeix

Can Axartell

Can Axartell
Can AXARTELL és un celler situat al nord-est de Mallorca, a prop de Pollença i del Port de Pollença. És un dels cellers més modernes de l'illa i al seu torn compta amb una història centenària. Ja en els primers registres sobre la Finca s'esmenta la viticultura. L'origen de la finca es remunta a uns 800 anys, poc després de la reconquesta de la illa en 1229, que havia estat ocupada per àrabs. Encara que als musulmans no se'ls permetia beure alcohol i per tant no utilitzaven la viticultura per fer vi, els conqueridors cristians van trobar ja algunes vinyes. El vi es conreava a Can AXARTELL i s'oferia a il·lustres hostes de la vila de Pollença en els segles XVI i XVII. També era conegut l'oli d'oliva de la finca, que conserva 40 hectàrees d'oliveres, alguns dels quals es van plantar quan es va fundar Can AXARTELL.
 
En el moment en què Hans-Peter Schwarzkopf i la seva família arriben a la finca, troben inservibles gran part de les antigues instal·lacions agrícoles. En el seu moment van ser concebudes de manera coherent, però es trobaven en gran part en ruïnes. El conjunt incloïa també l'antiga almàssera que funcionava tradicionalment amb rucs, així com una petita capella en la qual se celebraven oficis religiosos per als veïns de la vall. A més, hi havia terres en guaret, que només eren utilitzada pels pastors, així com una antiga pedrera i les restes d'una planta de la producció de ciment. Es va necessitar visió, temps i energia per fer de Can AXARTELL el que és avui dia. Hans-Peter Schwarzkopf ha creat pas a pas un celler completament nova a Mallorca, i alhora perfectament integrada en el paisatge, la tradició i la cultura de l'illa. Quan es va plantar la primera vinya el 1999, ja es va sol·licitar la inclusió i certificació de la finca en la producció ecològica.
 
El terra mai abans havia rebut cap tractament químic, i havia de seguir així. Des que es va plantar la primera vinya, s'han anat plantant a poc a poc 34 hectàrees de vinyes al voltant de la finca i 22 hectàrees més a l'interior de l'illa, a prop de la vila de Vilafranca de Bonany. A les vinyes hi ha plantades tant varietats autòctones com foranes. Només al llarg de l'última dècada s'ha posat de manifest que Mallorca té un tresor varietal d'una riquesa inusual. Les varietats negres més conegudes són callet i manto negre. Callet, és la primera que es va plantar a Can AXARTELL. Premsal, és la varietat blanca autòctona més conreada. Giró Ros, Giró Negre Fogoneu o Gorgolassa són encara menys coneguts. També hi ha una varietat, batejada amb el nom Pollença, de la qual encara es desconeix el seu origen. Forma part de la vinya experimental de Can AXARTELL, on s'observen i estudien totes aquestes varietats de raïm i algunes més, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears. A més de les varietats de raïm de l'illa, Can AXARTELL alberga principalment varietats mediterrànies com Malvasia, Syrah i Monastrell, però també hi ha parcel·les de Merlot, Pinot Noir i Petit Verdot.

Mostra per pàgina
Ordena per
*
El preu inclou l'IVA